Marktplaats Redesign

Brand identity redesign met behoud van klantvertrouwen en inkomsten

Opdrachtgever

Marktplaats

Sector

E-commerce

Looptijd

21.2.2015

-

2.1.2017

Samenvatting

Briefing

Met ruim 8 miljoen unieke bezoekers per maand en 4 nieuwe advertenties per seconde kan Marktplaats zich sinds de oprichting in 1999 tot de grootste online marktplaatsen van Nederland rekenen. Elke aanpassing aan het platform heeft effect op de stabiele stroom van inkomsten dat voort komt uit professionele handelaren, adverteerders en diensten als verzending en betalingen.Pas 16 jaar na de oprichting in 1999 werd de concurrentie en urgentie voelbaar om de visuele merkidentiteit te vernieuwen. Het was een eer om de uitdaging met Marktplaats aan te gaan: zorgen voor digitale vernieuwing met behoud van merkwaarde en inkomsten.

Mijn rol

In de eerste periode ondersteunde ik als één van de twee ontwerpers binnen Marktplaats het app-team met UX ontwerp, prototypes en gebruikersonderzoek.
Na enige tijd werd duidelijk dat voor echte digitale vernieuwing een reorganisatie nodig was, waarbij de platform-teams en andere disciplne-silos zich herschikken tot multi-disciplinaire, zelfsturende journey teams waarbij elk team eigenaar werd van een deel van de end-to-end customer journey.In deze nieuwe structuur heb ik meerdere journey teams ondersteund met UX discovery en delivery en sollicitanten geïnterviewd voor de vrijgekomen UX posities.

Achtergrond

Wat maakt dit project uniek?

Hoe introduceer je een nieuwe visuele identiteit met behoud van herkenbaarheid en vertrouwen voor een huisstijl dat 16 jaar lang vrijwel hetzelfde is gebleven?

In interviews met responenten, waar wij vroegen naar persoonlijke mening over het Marktplaats kleurenpalet, beeld- en woordmerk was men het er unaniem over eens: ouderwets, niet bij de tijd en ‘vies bruin’.
Bij nader onderzoek in een neuro testlab werden bij dezelfde respondenten echter heel positieve merkassociaties gemeten: het merk roept vertrouwen, voordeel en nostalgie op.Als vernieuwing kozen we daarom voor een subtiele aanpak waarbij we het ‘vies bruin’ hebben aangepast naar een warmere aardetint en de rest van het palet hier complementair op aan hebben gesloten. De aanpassingen zijn gedurende een jaar lang geleidelijk en in stilte naar productie gebracht.

Waar heb ik aan gewerkt?

Brand identity redesign
 • Brand identity redesign (on- en offline)
 • Marktplaats Design System web/iOS/Android
Team Finding
 • Gepersonaliseerd startscherm
 • Mobile navigation patterns
 • Display advertising guidelines
 • Elastic search
Team Placing
 • Redesign nieuwe advertentie plaatsen met beeldherkenning en prijs suggesties
 • Integratie PostNL pakketzegel aanmaken
Team Trading
 • Wederzijds vertrouwen verhoogd mbv geverifiëerde persoonsgegevens
 • Introductie Marktplaats Berichten
 • Pro-actieve fraudepreventie

Ervaringen

No items found.