FedEx Ship Manager

Redesign en optimalisatie van het wereldwijde FedEx verzendplatform volgens de digitale huisstijl.

Opdrachtgever

FedEx

Sector

Logistiek

Looptijd

1.9.2020

-

1.5.2022

Samenvatting

De opdracht

FedEx Ship Manager is het online verzendplatform waarmee dagelijks miljoenen verzendetiketten worden aangemaakt voor pakketten en documenten die aan 220 landen geleverd worden. Het platform heeft haar dienst bewezen en is toe aan vernieuwing. Een externe leverancier is gestart met een Design System en alle verzendapplicaties moeten hierop aansluiten. Tegelijkertijd moeten high-effort taken (zoals het aanleveren van benodigde documentatie voor inklaring bij douane) worden verbeterd.

Het team

Als teamlid van FedEx Digital heb ik nauw samengewerkt met UX designers, researchers en externe partijen uit zowel NL als de VS. Op basis van vergaarde gebruikersinzichten ontwikkelde ik prototypes voor nieuw gebruikersonderzoek en ontwerp-specificaties om naar productie te brengen.

Achtergrond

Uitdagingen

Met groot bereik komt grote verantwoordelijkheid

Bij het herontwerpen van een applicatie dat een substantiƫle bijdrage levert aan een totale jaaromzet van $84 miljard (2021) komt een doorgrondig approval proces kijken. Elke iteratie heeft rekening te houden met de wettelijke eisen van ieder land waarin het wordt uitgerold. Om de voortgang van dit proces te versnellen hebben we een approval workflow ingericht dat voor alle stakeholders op user story niveau inzichtelijk maakt welke 'approval stamps' al zijn verkregen.

Samenwerking tussen designteams uit VS en NL

Het FedEx Design System werd in de VS ontworpen en in Nederland ontwikkeld. Met de introductie van thema's als 'compact' en 'comfortabel' past de UI zich aan aan het kennisniveau van de gebruiker. Of je nu voor het eerst een pakket verstuurt of dat je dagelijks vele verzendingen beheert.

Resultaten

Guided shipping

  • Onervaren gebruikers worden stap voor stap meegenomen in het aanmaken van een enkele shipment.

Batch shipping

  • Importeren, analyseren en verwerken van batch bestanden naar individuele verzendingen.
  • Track & trace van grote hoeveelheid pakketten
  • Desktop agent dat nieuwe zendingen inleest en automatisch print-opdrachten aanmaakt.

International shipping

  • Douane vrijgevingsproces voor grote hoeveelheid landen
  • Internationale retourzendingen

Ervaringen

No items found.