Deelvervoer in de NS app

Ontsluiten van deelfietsen, scooters en auto's om NS breedste mobiliteitsaanbieder van Nederland te maken

Opdrachtgever

Nederlandse Spoorwegen

Sector

Mobiliteit

Looptijd

1.5.2022

-

7.1.2024

Samenvatting

Briefing

NS zet zich in voor verbeterde mobiliteit. In de NS-app integreren we deelfietsen, scooters en auto's om de drempel tussen een treinreis en de eindbestemming te verlagen. Door integratie van deelvervoer aanbieders in de NS app kan de reiziger gemakkelijk een voertuig vinden en activeren. Facturatie gaat via de NS-Business Card of een NS Flex abonnement. Met deze strategie positioneert NS zich als een voorloper in geïntegreerde mobiliteitsoplossingen.

Mijn rol

Als sr. UX Designer werk ik samen met product owners, service designers, solution architects, business analysts en het Nessie Design System team om een product visie uit te tekenen voor het integreren van interactieve kaarten en deelvervoer in de NS-app. Na het testen van deze concepten worden de grote lijnen in epics en user stories bij het ontwikkelteam belegd en vul ik deze aan met ontwerp specificaties, prototypes en Gherkin scenario's.

Achtergrond

Wat maakt dit project uniek?

Multimodale complexiteit

TIER, MyWheels, OV-fiets, Greenwheels: elke partij levert data op een eigen manier aan. Zo zijn voertuigeigenschappen, prijsberekeningen, parkeerregels en operationele gebieden.Om inzicht te krijgen in de verschillende API endpoints die hiervoor worden aangeroepen hebben we een architectuurplaat gemaakt waarbij we de api koppelingen op de end to end customer journey hebben geplot.

Tech- en UX-debt

In NS-app bevinden zich verschillende, op zich zelf staande kaart-applicaties. Dit zorgt ervoor dat veel locatie-specifieke informatie niet kan worden aangeboden in relevante gebruikers-context. Verder ontbreekt het aan feature parity tussen Android en iOS en bevat de app nog veel legacy front-end dat nog niet gemigreerd is naar het Nessie Design System. In ons ontwikkelteam hebben we veel tijd geïnvesteerd in het opschonen van back-end processen, verwijderen van ongebruikte features en vervangen van legacy front-end met Nessie componenten. Wat betreft mobile app-navigation heb ik in samenwerking met het Nessie Design System team UX guidelines gedefinieerd en componenten aangeleverd.

Waar heb ik aan gewerkt?

Pilot: Een TIER deelfiets huren in de NS-app met NS-Business Card

Om de API koppelingen te testen hebben we een pilot gerealiseerd waarbij het vinden, activeren, rijden, en beëindigen van een rit met een TIER deelfiets in de NS app is geïntegreerd en wordt afgerekend met de NS-Business Card.

Fase 2: TIER uitrol naar NS Flex

Na het verbeteren van de flow voor NS-Business Card gebruikers hebben we de TIER deelfietsen ontsloten voor consumenten (NS Flex abonnees).

Fase 3: Opschalen met CHECK scooters, Greenwheels auto’s en andere deelvervoer aanbieders.

Nu de generieke flow voor het vinden, boeken, rijden en beëindigen vorm heeft gekregen is het tijd om het aanbod op te schalen.Kaart verbeterd voor trein- en OV reizigersInformatie over vertrektijden, spoornummers, vertragingen en OV haltes verbeterd.

Ervaringen

Revi's bijdrage aan functionele specificaties van de bottom sheet in de NS-app werd zeer gewaardeerd. Jouw begrip en inzichten van de platforms zijn bewonderenswaardig. Onze samenwerking aan de bottom sheet voor betaalmethode selectie verliep goed en resulteerde in een zeer herbruikbaar en configureerbaar component.
Dheeraj Chahar
Sr. iOS developer - Nederlandse Spoorwegen
Revi weet heel veel van zijn vak. Als ik Revi vergelijk met de andere UX'ers waarmee ik heb gewerkt steekt hij er echt bovenuit. Revi is rustig en geduldig. Dit stelt hem in staat om goed om te gaan met alle ad-hoc veranderingen/verzoeken die regelmatig gebeuren in ons team.
Hanna Hermsen
Sr. Android developer - NS
Het ontwerpteam van de NS-app mag trots zijn op hun prestaties. Het is zeldzaam om een intern ontwerpteam tegen te komen dat op zo'n hoog niveau van efficiëntie en effectiviteit opereert. Hun toewijding aan uitmuntendheid is duidelijk in hun ontwerpproces en samenwerking met het Nessie-team. Om het simpel te zeggen, de aanpak van het ontwerpteam van de NS-app is er een waar velen naar zouden streven om in te werken. Hun toewijding aan transparantie, samenwerking en streven naar ontwerpkwaliteit is prijzenswaardig en dient als inspiratie voor anderen in het vakgebied.
Monstarlab
Uitvoerder 'NS App tech debt assessment'